Zonnepanelen in Serie of Parallel: Welke Schakeling Past het Beste bij Jou?

Zonnepanelen in Serie of Parallel: Welke Schakeling Past het Beste bij Jou?

Bij het plannen van je zonnepaneleninstallatie is een van de cruciale beslissingen die je moet nemen, of je de panelen in serie of parallel laat schakelen. Deze keuze heeft een aanzienlijke invloed op de prestaties en de efficiëntie van je zonne-energiesysteem. Maar hoe bepaal je nu welke schakeling het meest geschikt is voor jouw situatie? In deze blog duiken we dieper in op beide opties, bespreken we hun voor- en nadelen, en geven we inzicht in hoe je de juiste keuze kunt maken.

Serie geschakelde Systemen: Efficiëntie en Kostenbesparing

Bij een serie geschakeld systeem worden de zonnepanelen met elkaar verbonden in een keten, waarbij de positieve pool van het ene paneel wordt verbonden met de negatieve pool van het volgende paneel. Dit resulteert in een enkele stroomkring waarin de opgewekte energie wordt opgeteld en naar de omvormer wordt geleid. De voordelen van een serie geschakeld systeem zijn onder andere:

Minder Verlies: Doordat er minder onderdelen zoals kabels en connectoren worden gebruikt, is er minder weerstand in het systeem, waardoor er minder energieverlies optreedt. Dit resulteert in een optimale opbrengst van je zonnepanelen.

Voordeliger in Prijs: Serie geschakelde systemen vereisen minder componenten, waardoor ze over het algemeen goedkoper zijn dan parallel geschakelde systemen. Dit kan een doorslaggevende factor zijn voor veel huiseigenaren.

Nadeel van Serie geschakelde Systemen: Gevoeligheid voor Schaduw

Een van de belangrijkste nadelen van een serie geschakeld systeem is dat als één paneel wordt belemmerd door schaduw, bijvoorbeeld door een boom of een ander obstakel, dit de prestaties van de hele serie beïnvloedt. Deze schaduw kan zelfs resulteren in een aanzienlijk verlies aan energieopbrengst.

Serie geschakelde Systemen met Parallel-effect

Om het probleem van schaduwpartijen aan te pakken, zijn er serie geschakelde systemen met parallel-effect. Hierbij heeft elk zonnepaneel zijn eigen optimizer, waardoor de panelen minder afhankelijk zijn van elkaar. Zelfs als één paneel minder presteert door schaduw of andere factoren, blijven de andere panelen optimaal functioneren.

Parallelschakeling: Maximale Onafhankelijkheid

Bij een parallelschakeling worden de zonnepanelen naast elkaar aangesloten, waarbij elke paneel zijn eigen stroom levert aan de meterkast van de woning. Dit betekent dat elk paneel onafhankelijk werkt van de andere panelen, waardoor er geen verlies aan energieopbrengst optreedt als gevolg van schaduw of verminderde prestaties van één paneel.

Voordelen van Parallelschakeling

Onafhankelijke Prestaties: Omdat elk paneel afzonderlijk werkt, beïnvloeden ze elkaar niet. Dit betekent dat schaduwval op één paneel geen invloed heeft op de prestaties van de andere panelen, wat resulteert in een consistente en optimale energieopbrengst.

Effectief bij Schaduw: Parallelschakelingen zijn ideaal voor situaties waarin delen van het dak regelmatig worden overschaduwd door bomen, gebouwen of andere obstakels. Zelfs als één of meerdere panelen in de schaduw liggen, blijven de andere panelen onaangetast en produceren ze nog steeds energie.

Keuze tussen Serie of Parallel: Wat is het Beste voor Jou?

Bij het maken van de keuze tussen serie- en parallelschakelingen moeten verschillende factoren in overweging worden genomen, zoals de eigenschappen van je dak, de aanwezigheid van schaduw, en je budget. Over het algemeen geldt dat als alle panelen op hetzelfde dak liggen, in dezelfde hellingshoek en zonder schaduwval, een serie geschakeld systeem de meest kosteneffectieve optie is.

Als echter delen van je dak regelmatig worden overschaduwd, of als de panelen op verschillende dakvlakken worden geïnstalleerd, kan een parallelschakeling met micro-omvormers de betere keuze zijn. Een gedetailleerde analyse van je specifieke situatie door een professionele zonnepaneleninstallateur kan helpen om de optimale configuratie voor jouw behoeften te bepalen.

Onze Aanbeveling: Laat je Adviseren door: Ons

Bij de installatie van zonnepanelen is het raadzaam om advies in te winnen bij een ervaren professional. Zij kunnen je helpen om de beste configuratie te kiezen op basis van de unieke kenmerken van je dak en je energiebehoeften. Onze deskundige installateurs staan klaar om je te begeleiden bij elke stap van het proces en ervoor te zorgen dat je zonnepaneleninstallatie optimaal presteert voor een duurzame energietoekomst. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek en ontdek hoe wij je kunnen helpen bij het realiseren van je groene energiedoelen.

Deel onze blog

Plan een gratis adviesgesprek

Wil je ontdekken hoe zonnepanelen jouw energierekening kunnen verlagen? Plan dan nu een gratis adviesgesprek in! Onze experts staan klaar om je te voorzien van deskundig advies op maat. 

Plan jouw gesprek in

Onze energieoplossingen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Ga duurzaam de toekomst in met onze zonnepanelen

Laadpaal

Laadpaal

Laad uw elektrische auto thuis op