Zonnepanelen op een plat dak

Zonnepanelen op een plat dak

Optimaal Benutten van Platte Daken: Alles wat je moet weten over Zonnepanelen

Platte daken zijn een onbenut potentieel als het gaat om het installeren van zonnepanelen. Deze ongebruikte ruimte biedt een uitstekende gelegenheid om groene energie op te wekken en tegelijkertijd kosten te besparen. Echter, bij het installeren van zonnepanelen op een plat dak zijn er enkele belangrijke overwegingen waar rekening mee gehouden moet worden. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten om zonnepanelen op een plat dak te installeren.

Legplan voor Zonnepanelen op een Plat Dak

Een legplan,  is van cruciaal belang voor het succesvol installeren van zonnepanelen op een plat dak. Voordat het legplan wordt opgesteld, wordt er een stabiliteitsstudie uitgevoerd om te bepalen of het platte dak geschikt is voor het plaatsen van zonnepanelen. Bij het maken van het legplan worden diverse factoren in overweging genomen, waaronder de benodigde ballast, de gewenste hellingshoek van de zonnepanelen, de onderlinge positie van de panelen, de afstand tussen de rijen panelen, de afstand tot de dakrand, en de gewenste oriëntatie van de zonnepanelen.

Ballast: Cruciaal voor Stabiliteit

Zonnepanelen op een plat dak worden niet vastgeschroefd, dus het is essentieel om ballast te gebruiken om stabiliteit te waarborgen. Het juiste gewicht van de ballast hangt af van verschillende factoren, waaronder het type montagesysteem, de hoogte van het platte dak, en de lokale windomstandigheden.

Ideale Hellingshoek en Positie van de Zonnepanelen

Hoewel een hellingshoek van 35 graden optimaal is voor zonnepanelen, kan dit leiden tot schaduwproblemen tussen de rijen panelen. Daarom wordt meestal gekozen voor een hellingshoek tussen de 10 en 15 graden, om de impact van schaduw te minimaliseren en het rendement van de zonnepanelen te maximaliseren. De positie van de zonnepanelen, of ze nu horizontaal of verticaal worden geplaatst, hangt af van verschillende factoren zoals het montagesysteem, de beschikbare ruimte op het dak, en de vereiste ballast.

Optimale Rijafstand en Afstand tot Dakrand

Het is belangrijk om de juiste afstand tussen de rijen zonnepanelen te handhaven om schaduweffecten te minimaliseren. Bovendien moet er een veilige afstand tot de dakrand worden aangehouden om te voorkomen dat de panelen worden blootgesteld aan de sterkste windvlagen.

Oriëntatie voor Maximale Zonnestraling

Het is ideaal om zonnepanelen naar het zuiden te richten om zoveel mogelijk zonlicht op te vangen. Als dit niet mogelijk is, kan een oost-west oriëntatie worden overwogen om toch een optimaal rendement te behalen.

Het Aantal Zonnepanelen en Montagesystemen

Het aantal zonnepanelen dat op een plat dak kan worden geïnstalleerd, hangt af van verschillende factoren, waaronder de beschikbare ruimte en eventuele schaduwproblemen. Wat betreft montagesystemen zijn er verschillende opties beschikbaar, elk met hun eigen voor- en nadelen.

Voordelen van Zonnepanelen op een Plat Dak

Er zijn diverse voordelen verbonden aan het installeren van zonnepanelen op een plat dak, waaronder lagere kosten, een discrete installatie, een optimale hellingshoek, en een snellere terugverdientijd.

Kortom, zonnepanelen op een plat dak bieden een uitstekende mogelijkheid om duurzame energie op te wekken en tegelijkertijd kosten te besparen. Met de juiste planning en installatie kunnen zonnepanelen op een plat dak een waardevolle investering zijn voor een groenere toekomst.

Deel onze blog

Plan een gratis adviesgesprek

Wil je ontdekken hoe zonnepanelen jouw energierekening kunnen verlagen? Plan dan nu een gratis adviesgesprek in! Onze experts staan klaar om je te voorzien van deskundig advies op maat. 

Plan jouw gesprek in

Onze energieoplossingen

Zonnepanelen

Zonnepanelen

Ga duurzaam de toekomst in met onze zonnepanelen

Laadpaal

Laadpaal

Laad uw elektrische auto thuis op